Kaalheid

In onze maatschappij wordt er grote nadruk gelegd op het uiterlijk. Ons haar maakt daar een groot deel van uit en een gezonde bos wekt ook de indruk van gezondheid, kracht en succes. Mensen die met kaalheid te kampen hebben, kunnen hierdoor onzeker over zichzelf worden en bepaalde complexen ontwikkelen. Dit heeft wederom een sterk effect op het dagelijks leven. Kaalheid heeft vele verschillende oorzaken en kan in sommige gevallen zelfs tijdelijk zijn. Vaak gaat haarverlies echter gepaard met ouderdom en is dit ook moeilijk tegen te gaan. Tegenwoordig zijn er echter talloze mogelijkheden op de markt die een cosmetische oplossing kunnen bieden, zodat u weer vol van het leven kunt genieten, zonder beperkt te zijn in uw dagelijkse leven. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een pruik, maar er zijn ook cosmetische ingrepen mogelijk, die een nog natuurlijker resultaat geven. De kosten van zulke mogelijkheden verschillen sterk en waar u voor kiest zal met name afhankelijk zijn van uw budget.

Hieronder gaan wij dieper in op de dieperliggende oorzaken van kaalheid en wat u hier het beste aan kunt doen. Ook bespreken wij de verschillen tussen kaalheid vrouwen en kaalheid mannen.

De meest voorkomende kaalheid oorzaak

De meest voorkomende kaalheid oorzaak is kaalheid die erfelijk is. Dit is ook wel bekend onder de naam Alopecia Androgenetica. Erfelijke kaalheid betreft zowel mannen als vrouwen, hoewel mannelijke kaalheid vaker voorkomt. Erfelijke kaalheid wordt veroorzaakt door een hormoon genaamd DHT. Dit hormoon wordt gevormd door het mannelijke hormoon testosteron. Toch hebben niet alleen mannen testosteron in hun lijf, maar ook vrouwen. Door DHT komt er minder groei voor van het haar en kan zelfs het haarzakje afsterven. Erfelijke kaalheid is echter niet de enige boosdoener. Zo kan kaalheid namelijk ook ontstaan door sommige ziekten, zoals kanker. Bij kanker is de haaruitval met name gerelateerd aan een chemokuur behandeling. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan haaruitval als bijwerking hebben, echter is dit wel vaak een tijdelijke bijwerking en kan het haar na het stoppen van het medicijn weer beter groeien.

Kaalheid.

Kaalheid.

Daarnaast speelt ook stress een grote factor bij haaruitval. Dan hebben we het wel over extreme stress, genaamd Telogeen Effluvium. Doordat stress de hoeveelheid adrenaline in het lichaam verhoogt, kan dit leiden tot haaruitval en andere symptomen, zoals verhoogde bloeddruk en hyperventilatie. Deze adrenaline kan vervolgens in aanraking komen met de talgklieren op de hoofdhuid en dit produceert melkzuur. Het melkzuur heeft een negatief effect op de haargroei en kan daardoor ook voor haaruitval zorgen.

Ook een tekort aan voedingsstoffen, en dan met name ijzer, kan leiden tot haarverlies. Omdat het haar, net als alle andere functies in het lichaam, de juiste hoeveelheid voedingsstoffen nodig heeft om goed te kunnen groeien, kan een gebrek aan ijzer de groei van het haar tegengaan. Gezond en gevarieerd eten is dan van groot belang. Ten slotte is ook een vertraagde schildklier een oorzaak van haaruitval en kaalheid. Doordat er bij Hypothyreoïdie te weinig schildklierhormoon wordt aangemaakt, kan dit invloed hebben op de groei van het haar.

Kaalheid bij vrouwen

Kaalheid bij vrouwen komt iets minder vaak voor dan bij mannen. Toch kunnen ook vrouwen lijden onder haaruitval. Omdat er in onze cultuur grote waarde wordt gehecht aan een mooi bos haar bij vrouwen, kan dit ook tot meer problemen leiden. Zo hebben vrouwen vaker last van te weinig zelfvertrouwen als er inderdaad sprake is van kaalheid. De grootste oorzaak van kaalheid bij vrouwen is ijzertekort en een vertraagde schildklier. Dit ligt met name aan het feit dat er meer vrouwen onder deze aandoeningen lijden dan mannen. Zo heeft een groot percentage van de vrouwelijke bevolking een chronisch tekort aan ijzer. Ook een vertraagde schildklier treedt bij vrouwen regelmatig op. Hormoonschommelingen tijdens de menopauze kunnen ook haaruitval veroorzaken.

Kaalheid bij mannen

Mannen lijden het meest onder kaalheid en de meest voorkomende oorzaak van het haarverlies bij mannen is erfelijke kaalheid. De reden hiervoor is relatief simpel. Omdat erfelijke kaalheid, zoals eerder besproken, wordt veroorzaakt door het hormoon DHT – dat opgewekt wordt door testosteron – hebben meer mannen hier last van, omdat zij ook meer testosteron in hun lijf hebben. De groeifase wordt hierdoor aangetast en er is meer sprake van haaruitval.

Hoe kunt u kaalheid tegengaan?

Het is niet altijd mogelijk om kaalheid tegen te gaan. Zo kunt u erfelijke kaalheid bijvoorbeeld niet tegenhouden, wel kunt u ervoor kiezen om dit cosmetisch te behandelen, waardoor het er weer uitziet alsof u weer veel haar heeft. Afhankelijk van de oorzaak van kaalheid, is er echter soms wel iets tegen te doen. Bij haaruitval door ijzergebrek bijvoorbeeld kunt u het haarverlies beperken door het innemen van ijzerpreparaten. Ook kunstmatige schildklierhormonen kunnen uw lichaam ondersteunen bij de haargroei wanneer u lijdt onder een vertraagde schildklier. De meeste oorzaken zijn echter blijvend en kunnen alleen cosmetisch behandeld worden. Een voorbeeld hiervan is het dragen van een pruik. Daarnaast zijn er talloze zalfjes en andere middelen op de markt die beloven uw haar weer te laten groeien en kaalheid tegengaan te kunnen. Weinig van deze producten hebben zich tot nog toe bewezen.

Kaalheid haartransplantatie

Kaalheid haartransplantatie is een veel gezocht keyword. Een populaire methode om echt weer natuurlijk haar te krijgen is een haartransplantatie, ook wel haarimplantatie genoemd. Tijdens deze behandeling worden eigenlijk gezonde haarwortels van het achterhoofd getransplanteerd in delen van de hoofdhuid waar kaalheid voorkomt. Deze methode is met name zo populair, omdat het echt weer uw eigen haar is dat u terugkrijgt en dat uw leven lang blijft groeien. Doordat het natuurlijk haar is, ziet het er tevens veel mooier en echter uit. Ook kunt u het op dezelfde manier verzorgen als dat u dit bij uw reguliere haar zou doen. Een nadeel van deze behandeling is dat niet altijd dezelfde dichtheid bereikt wordt van het haar, zoals het vroeger was. In combinatie met een Micro Hair Pigmentation behandeling kunt u dit effect echter minimaliseren. Een ander nadeel van een haartransplantatie zijn de kosten. Deze kunnen namelijk al gauw oplopen tot duizenden euro’s.

Kaalheid tegengaan

Kaalheid tegengaan is dit niet altijd mogelijk, het optisch verbergen echter wel. Op onze site nog veel meer informatie te vinden over haartransplantaties en andere manieren om weer een volle bos met haar te krijgen.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Share On Pinterest
Hide Buttons